Експерт изпъкна с любопитен коментар за инфлацията у нас. Основният страх

...
Експерт изпъкна с любопитен коментар за инфлацията у нас. Основният страх
Коментари Харесай

Доц. Радостин Вазов: Привнесената инфлация е 8 %, останалите 8 са наша заслуга

Експерт изпъкна с любопитен коментар за инфлацията у нас. 

Основният боязън в европейските стопански системи е от инфлацията. В България има привнесена инфлация и тя е в границите на към 8%. Останалите осем са си напълно наша заслуга и те са в резултат на всички политики, които бяха извършени до момента у нас. Това сподели доцент Радостин Вазов, началник на катедра " Бизнес администрация и маркетинг " във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси, в предаването " В развиване ”.

Тези процеси бяха забележими още в края на предходната година и доста специалисти сигнализираха и призоваваха за навременни ограничения. В момента виждаме тъкмо това – резултата от бездействието или от дейности, които напълно бяха проинфлационни, а не за ограничение на инфлацията.

" Мерките, заложени в актуализацията на бюджета, изрично са проинфлационни и ще подтикват инфлацията. Предполагам, че в края на годината ще сме с към 20% инфлация ”, предвижда доцент Вазов.

Необходимите ограничения за понижаване на инфлацията включват ограничение на потреблението посредством понижаване разноските на страната. Държавата е един от главните играчи в стопанската система, който харчи пари. В момента, в който страната ограничи потреблението си, ще окаже напън върху цените, тъй че в случай че не ги понижи, най-малко ще ги ограничи и ще ги остави на тези равнища, които са сега, сподели събеседникът.

По думите му рецесията е неизбежна.

" Както бързо набъбна инфлацията, по този начин и рецесията ще пристигна по-бързо ”, уточни гостът, само че акцентира, че при подобен ритъм на инфлацията такива рецесии не са толкоз дълготрайни.

Според събеседника сега е златното време за предприемачеството, тъй като са налице цели нови полета за развиване.

" Съветът ми към бизнесмените е да търсят решения и ще си обезпечат финансиране. Има доста свободен запас, банките също разполагат с много средства ”, акцентира доцент Вазов.  

Доц. Вазов е измежду модераторите на конференция на тематика „ Икономика на страха ”, отдадена на 20-та годишнина на висшето учебно заведение, която се отбелязва през 2022г. Събитието ще се организира на 23 юни от 10.30 часа във ВУЗФ, зала 501.

Темата на конференцията бе определена, тъй като е забавна заради няколко аргументи. През последните две години следим промяна на цялата международна стопанска система вследствие от пандемията от Covid. Затова нарекохме и конференцията „ Икономика на страха ”, тъй като външен фактор за стопанските системи, който няма отношение към самите тях, способства за това, че бяха нарушени извънредно всички вериги за доставки, взаимоотношения с сътрудници и се наложи цели бизнеси да бъдат трансформирани, уточни събеседникът, написа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР